Opskrift: Mercimek çorbası - rød linsesuppe
- Martin
- 1. nov. 2023
- 2 min læsning
Opdateret: 22. sep.

Billig, sund og uendeligt nem at lave – den røde linsesuppe er blevet min faste følgesvend efter min kostomlægning og et bevis på at enkel mad kan være stærk.
Det er gratis at bruge min blog - men du må meget gerne støtte mitistanbul.dk med en lille donation - Lyt til podcasten "Samtaler fra Istanbul" og følg bloggen på Facebook, Instagram, TikTok YouTube og Bluesky. Læs også: Rejseklar: For en sikkerheds skyld, Test: Hvor skal man egentlig booke hotel i Istanbul?, Rejseklar: Spring-køen-over billetter i Istanbul - Istanbul: opskrifter og spisesteder
Supper af bælgfrugter er populære over hele verden, og et af de mest lækre – og super sunde – eksempler er den tyrkiske røde linsesuppe. Den er fyldt med smag, vanvittig nem at lave og koster næsten ingenting. Og så er det en helt autentisk ret, som mange tyrkiske familier giver deres egne små twists. Her får du mit.
Jeg har flere gange oplevet, hvordan mine tyrkiske kolleger har taget deres hjemmelavede linsesuppe med på arbejde i små plastikbøtter, varmet den op i mikroovnen – og så bedt mig smage, for at vurdere hvem af dem, der havde lavet den bedste. Seriøst – no joke!
Og lad mig sige det enkelt: der er gode udgaver, og så er der de helt fantastiske.
Hvis jeg skal være helt ærlig, er jeg helst foruden versioner med tomatpuré, mynte og kommen – til gengæld scorer den ovnbagte variant virkelig højt hos mig.
Mercimek çorbası har været en af mine helt store favoritter, lige siden jeg første gang smagte den. Senere lærte jeg selv at lave den, og siden har jeg eksperimenteret med alverdens varianter. Mine kollegers tips, husholderskers fortolkninger og egne idéer har alle været forbi gryden.
Opskriften her er dog den version, jeg oftest vender tilbage til – og den er blevet en fast favorit, her hjemme (kæresten siger at den er bedre end hans mors haha): Du skal bruge:
ca. 200 g røde linser
1 løg, groft hakket
1–2 gulerødder, skrællet og skåret i stykker
2 kartofler eller en halv bagekartoffel, skrællet og skåret i stykker
lidt olivenolie
ca. 1 liter vand
1 grøntsagsbouillonterning (eller hønsebouillon)
salt og peber
(Aftensmaden: mercimek çorbası i Istanbul)
Skyl de røde linser grundigt i en sigte.
Varm olivenolie i en stor gryde og sautér løget et par minutter, til det er blødt og let gyldent.
Tilsæt gulerødder, kartofler, linser, vand og bouillon. Bring suppen i kog, og lad den simre ved lav varme i ca. 25-30 minutter, til grøntsager og linser er møre.
Blend suppen glat med en stavblender. (De første par år havde jeg ingen stavblender, så jeg mosede den igennem en fin si – det tager tid, men virker!)
Smag til med salt og peber.
Server suppen varm med noget flute-agtigt brød og måske med en skive citron til at presse ud i suppen. Tilsæt evt. lidt pul biber (tyrkiske chiliflager) for lidt ekstra smag.
Næringsindhold pr. 100 gr:
Energi ~70 kcal·
Protein 3,9 g·
Kostfibre 5,0 g·
Kulhydrater ~12 g·
Fedt < 1 g·
Salt efter smag
Velbekomme dig - afiyet olsun 😋