top of page

Har du prøvet tyrkisk morgenmad? Så kender du sikkert serpme kahvaltı


Et rigt bord med morgenmadsspecialiteter: spejlæg, pommes, brød, tomater, frugt og pålæg. Baggrund: byudsigt fra højt vindue.
Serpme kahvaltı i Çamlıca Tårnet i Istanbul, Foto: Martin /mitistanbul.dk

I Tyrkiet er morgenmaden - kahvaltı - ikke bare noget, man spiser, men noget, man gør sammen. Den dufter, larmer og samler folk omkring bordet. Og blandt de mange måder at starte dagen på, er serpme kahvaltı den mest elskede.


Ordet serpme betyder noget i stil med “at lægge ud” - og serpme kahvaltı handler netop om et bord, der bugner af små retter lagt ud til deling. Ikke en buffet, men et fællesskab. Jeg kan et eller andet sted sammenligne det med et nytårsaftens-fonduebord i 1970’erne – du ved, de små skåle med dit og dat. For ligesom med fonduen, eller 1990’ernes OBH-raclette, er serpme kahvaltı også et ritual. En pause fra hverdagen, hvor tiden får lov at gå lidt langsommere. For mange familier og venner er det en fast weekendtradition, hvor man samles, snakker - og spiser sig gennem alt det, der hører til en rigtig tyrkisk morgen.


Serpme kahvaltı, som vi kender den i dag, er et levn fra Osmannerriget, hvor bordene blev dækket med brød, oliven, honning og frugt som et tegn på gæstfrihed – men i særdeleshed på overskud. Og ligesom det gør nu, handlede det også dengang om at vise alt det, man havde – og om at være sammen, om at have et fællesskab over morgenmaden.


I dag er serpme kahvaltı stadig et af de mest elskede måltider i Tyrkiet. Det er ikke noget, man sådan skynder sig igennem - tværtimod sidder man længe, mens timerne går, teen bliver hældt op igen og igen, og tallerkener og skåle flyttes lidt rundt, så der altid er plads til “bare lige lidt mere”. Det er den slags måltid, hvor snakken flyder, og ingen kigger på uret. I dagens Istanbul bestilles og nydes serpme kahvaltı fra de tidlige morgentimer til langt ud på eftermiddagen.


Et klassisk serpme kahvaltı-bord bugner af alt det, Tyrkiet kan tilbyde. Friskbagt brød - simit, pide eller måske et varmt fladbrød direkte fra panden. Oste i alle afskygninger - fra salte peynir-typer (fetaoste) til den meget milde kaşar (skiveost). Oliven, både grønne og sorte, marineret i olivenolie og krydderier. Frisk fingergrønt - tomater, agurker og grønne peberfrugter. Æg i forskellige former: menemen (æg med tomat og peber) eller sucuklu yumurta (spejlæg med tyrkisk pølse). Og så de søde ting - honning og kaymak (skimmet fløde), der smelter sammen med honningen på brødet. Alt sammen ledsaget af uendelige glas tyrkisk te i de karakteristiske tulipanformede glas.


Selv om traditionerne holdes i hævd, har serpme kahvaltı også fulgt med tiden. Mange caféer tilføjer i dag deres egne variationer – med lokale specialiteter, små moderne detaljer eller vegetariske og veganske retter. Men essensen er stadig den samme: serpme kahvaltı handler ikke kun om mad, men om at være sammen - og om at dele. Om at lade tiden stå lidt stille, mens samtalerne vokser, teen bliver hældt op igen, og bordet aldrig rigtig bliver tomt. Vores personlige favorit er fra Müjgan, der ligger i vores eget nabolag. Stedet serverer deres signatur serpme kahvaltı i store runde bakker, som du kan se i nogle af billederne her nedenfor).

Fotos: Martin, mitistanbul.dk

----

Indlægget her er en redigeret udgave af et indlæg oprindeligt fra januar 2024

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

Få min cirka månedlige nyhedsmail

Sådan... nu vil du modtage en nyhedsmail cirka 1 gang om måneden

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X

​Nyttig adresse:

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

OBS: Læs også
I nødstilfælde: For en sikkerheds skyld

 

© ℗ 2020-2025 by Mit Istanbul DK - Strexen Media, Martin Strecker
 

bottom of page