top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

Regnbuetrapperne i Istanbul - et Must-SeeI hjertet af Istanbul, findes et kunstværk så enkel i sin form, men alligevel så dyb i sin betydning. Regnbuetrapperne, som dette kunstværk kærligt er blevet døbt, er mere end blot en passage mellem de to Taksim beboelseskvarterer Findikli og Cihangir; de er blevet et ikonisk symbol på håb, enhed og frihedens kraft.


Historien om Regnbuetrapperne begynder i tiden lige efter Gezi oprøret i 2013. Hüseyin Çetinel, en pensioneret skovbrugsingeniør, besluttede sig for at forvandle et almindeligt sæt grå betontrapper til et levende lærred. Med pensler og maling i hånden forvandlede Çetinel de grå trin til en sprudlende regnbue, der strækker sig over flere niveauer. Hans mål var simpelt: at bringe et smil frem på folks læber og tilføje et stænk af farve til deres daglige rutiner.


Men Regnbuetrapperne blev hurtigt mere end blot en kilde til glæde. De kommunal myndigheder i Beyoglu 2013 mente at regnbuetrapperne var malet som støtte til LGBT+ personers borgerrettigheder, og malede trapperne grå igen. Men her sagde de lokale stop!Istanbuls borgere, og snart efter folk fra hele verden, delte billeder af trapperne på sociale medier, hvilket gjorde dem til et globalt fænomen og et symbol på borgerrettigheder og aktivisme.


Til trods for modstanden beviste samfundets reaktion, at kunst har magten til at forene mennesker og skabe forandring. De farverige trin blev genoprettet, denne gang som et fast monument over byens kærlighed til frihed og mangfoldighed.


I dag er Regnbuetrapperne et must-see for besøgende i Istanbul. De tjener ikke kun som en baggrund for utallige fotografier, men også som en påmindelse om, at skønhed ofte findes i fællesskabet, og at håb kan opstå selv i de mest uventede steder.


Regnbuetrapperne fortæller os, at kunst ikke kun er til for at blive set – den er der for at inspirere, udfordre og bringe os sammen. De er et bevis på, at selv de mindste handlinger af kreativitet og mod kan have en dybtgående indvirkning på vores samfund. I en verden, der ofte kan synes delt, minder Regnbuetrapperne os om vigtigheden af at stå sammen, fejre menneskets forskelligheder og bygge broer frem for barrierer.


Som et farvestrålende fodaftryk i Istanbuls bybillede står disse trapper ikke kun som et kunstværk, men som et levende symbol på byens ubøjelige ånd og dens borgeres evne til at finde lys, selv på de mest almindelige steder.


Der er siden malet regnbuetrapper i flere af Istanbuls mange bydele og kvarterer, men de originale regnbuetrapper finder du ved at følge dette google maps link!


Støt bloggen:


1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

Godt at lære noget nyt..fin tekst..Tak 🌈

Like
mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page