top of page

Theodosius Cisternen: Historien Vækket til Live i et Fantastisk Lyd- og LysshowEt 360° laser-show, fyldt med fantastisk lyd, tager scenen i et 1600 år gammelt byzantinsk vandreservoir. Her bliver alt fra det oprindeligt vandfyldte gulv, til loftet ca. 11 meter oppe, og de 32 søjler omsluttet af en grafisk fortælling, der på unik vis forener oldtidskultur og moderne kultur.


Theodosius Cisternen, også kendt som Şerefiye Sarnıcı, er en af de få byzantinske vandcisterner, der er åbnet for offentligheden som museum.

Arkæologer og historikere vurderer, at den beskedne Theodosius Cisternen er omkring 100 år ældre end det imponerende Det Sunkne Palads (Basilica Cisternen).Men hvordan gør man en sådan smuk, underjordisk historisk struktur interessant?

Man har transformeret cisternen til et enormt 360° laser- og lydshow.


De 1600 år gamle vægge, søjler, loft og det vandfyldte gulv forvandles til et gigantisk lærred. Med andre ord bliver væggene, søjlerne, loftet og det vandfyldte gulv både skuespillere og scenografi.

Ærligt talt er det lidt svært at beskrive, jeg vidste ikke selv, hvad jeg gik ind til. Jeg havde hørt om cisternen - og også noget om et lysshow... men sådan et findes jo også i den nyrestaurerede Det Sunkne Palads...

Man køber sin indgangsbillet, og hver halve time kan man træde ind/ned i cisternen (der er adgang både via elevator og trapper).

Her begynder et af de cirka 10 minutter lange laser-shows. Der er to forskellige shows, et fokuserer på vandets rejse til cisternen, mens det andet fortæller Istanbuls historie.


Et andet stort plus ved Theodosius Cisternen er, at den ikke er lige så overfyldt med besøgende som Det Sunkne Palads, hvilket er behageligt men også lidt ærgerligt, da museet virkelig er et besøg værd.


Theodosius Cisternen er fantastisk for hele familien. Voksne får en oplevelse, og børn lærer om historien på en måde, der ikke involverer glasmontre og skilte, men snarere et univers af laser, lyd og atmosfære.

Find vej: Tag sporvognen T1 til Çemberlitaş (stoppested mellem SultanAhmet & Grand Basar). Find den store Burger King og gå ned ad gaden ved siden af. cirka 200m nede ad denne lille vej (, ligger en moderne bygning opført i glas. Der er en café øverst og museet ligger nederst.


video og fotos: Martin Strecker, mitistanbul.dk


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page