top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

Theodosius Cisternen: historisk lasershow

Opdateret: 29. dec. 2023Et 360°laser-show, spækket med et fantastisk lydbillede indtager et 1600 år gammelt bysantisk vandreservoir, hvor alt lige fra det vandfyldte oprindelige gulv over loftet ca 11 meter oppe og til de 32 søjler står indhyllet i en grafisk historietime af de helt unikke. Hvor oldtidskulturen møder samtidskulturen.

Theodosius Cisternen – også kaldet Şerefiye Sarnıcı, er en af de få byzantinske vandcisterner der er åbnet som museum for offentligheden.


Arkæologer og historikere regner den lille Theodosius Cisternen for at være omkring 100 år ældre end den gigantiske Det Sunkne Palads (Basilica Cisternen).

Så hvordan kan man lave en sådan smuk underjordisk historisk konstruktion interesant?

Det har man gjort ved at lave cisternen om til et gigantisk 360° lasershow og lydshow.

De 1600 år gamle vægge, søjler, loftet og det vandfyldte gulv forvandles til et gigantisk lærred – eller sagt anderledes, væggene, søjlerne, loftet og det vandfyldte gulv bliver til både skuespillere og kulisser.Faktisk synes jeg at der er lidt svært at forklare, for ærligt talt vidste jeg ikke selv hvad jeg gik ind til. jeg har hørt om cisternen – og også noget om et lysshow… men sådan et har man jo også nu i Det Sunkne Palads…


Du køber din indgangsbillet, og hver hele og halve time kan man komme ind/ned i cisternen (der er både elevator og trapper). Her starter så et af de cirka 10 minutter lange lasershows. Der er forskellige shows, nogle med fokus på vandets rejse til cisternen, mens andre har fokus på Istanbuls historie.Et andet kæmpe plus ved Theodosius Cisternen, er at den ikke er lige så prop fyldt med turister, som for eksempel Det Sunkne Palads. Og selvom det er rart når man kommer og vil besøge museet, så er det samtidigt lidt trist, for dette museum er klart besøgsværdigt.


Stedet er genialt for hele familien… de voksne for sig én på opleveren og børn oplever historie på en facon som ikke handler om at kigge på glasmontre og læse skilte – men mere om et univers af laser, lyd og atmosfære - om historie.


Find vej: Tag sporvognen T1 til Çemberlitaş (stoppested mellem SultanAhmet & Grand Basar). Find den store Burger King og gå ned ad gaden ved siden af. cirka 200m nede ad denne lille vej (, ligger en moderne bygning opført i glas. Der er en café øverst og museet ligger nederst.

video og fotos: Martin Strecker, mitistanbul.dk

mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page