top of page

Istanbul: På opdagelse i Orientekspressens spor

Opdateret: 24. mar.De tyrkiske statsbaner, TCDD, har indviet en ny lokaltogslinje, der ikke bare følger en del af den berømte Orientekspress’ rute i cirka 8 kilometer, men også skaber en direkte forbindelse fra det pulserende Eminönü-kvarter via Sirkeci Station til beboelseskvarteret Kazlıçeşme i Zeytinburnu, tæt på Konstantinopels bymur - en historiefortællende togstrækning.


Jeg tog Istanbul-nyderen Jens under armen og trak ham med til Sirkici station, hvorfra vi hoppede på et tog der kører på denne nyistandsatte togstrækning. Det var ikke Jens' første gang på denne station, men det håber jeg at kunne fortælle om senere... (så ved du det, Jens 😉)


Toget sætter ud på sin 8,3 km rejse fra den legendariske Sirkeci Station og snor sig rundt om Sarayburnu-pynten, hvor Det Gyldne Horn, Bosporusstrædet og Marmarahavet mødes.


På denne del af turen kører toget langs den gamle havmur del af Konstantinopels bymur, der ligger ud mod Marmarahavet. Her passeres imponerende ruiner af både mur og tårne, hvilket giver turen et næsten eventyrligt præg.Til den anden side kan du nyde synet af Konstantinopels første bakke, hvor det majestætiske Topkapipalads ligger. Derefter bevæger toget sig gennem det historiske kvarter Lille Hagia Sofia og passerer lidt senere nær Konstantinopels syvende bakke, hvor det nyrestaurerede Bulgurlu Palads står stolt.Hele strækningen fra Sirkeci til Kazlıçeşme er kun 8,3 kilometer lang og inkluderer flere stop undervejs, indtil toget når frem til Kazlıçeşme, der ligger ved foden af Konstantinopels landmur.


Hvis du er eventyrlysten, kan du herfra begive dig ud på en flot vandretur langs bymuren. Turen er på cirka 7 kilometer og fører dig til Det Gyldne Horn, hvorfra du kan tage den nye T5-sporvogn tilbage til Eminönü.


Langs denne charmerende togstrækning er der også anlagt en kombineret gå- og cykelsti, selvom den af praktiske årsager ikke følger hele togruten. Projektet omfatter et stisystem på 7,3 km, med undtagelse af et par områder ved Sirkeci Station og nær Kazlıçeşme Station, hvor stien ikke er gennemført.

I 1970erne


Togene på strækningen er af samme type som dem der kører på Marmaray linjen. Skønt det er en egentlig togstrækning (S-Togslinje) kaldes den for U3 (Transportministeriet Linje 3) eller T6 (Tramvay/sporvogn 6).


At tage toget koster blot et 'bip' med et Istanbulkort. Da denne strækning drives af TCDD, kan du i øjeblikket ikke bruge Mastercard som betalingsmiddel.


Støt bloggen


2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

Tak for turen... Og bud på nye spændende gåture... Jeg venter i spænding ☺️😉

Like

Rated 5 out of 5 stars.

Tak for interessant fortælling 👏

Like

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page