top of page

Tyrkisk Lokum: En sød oplevelse

  • Forfatters billede: Martin
    Martin
  • 17. mar. 2024
  • 2 min læsning

Opdateret: 11. maj


Farverige, rektangulære Turkish Delight-stykker stablet i en butik. Grønne, røde, gule og lilla nuancer med nødder og tørrede frugter.

Lokum – nej, ikke det lille skur med en spand og et hjerte skåret i døren – men til gengæld det, du måske bedre kender som Turkish Delight, er en af de mest karakteristiske og elskede søde specialiteter fra Tyrkiet. vær med til at støtte mitistanbul.dk - lyt til "Samtaler fra Istanbul" -  facebook - instagram - bluesky


Gennem århundreder har lokum forsødet tilværelsen for først det Osmanniske hof, for derefter at vinde den tyrkiske befolknings smagsløg og til sidst erobre verden.

Tyrkisk lokum har sine rødder i det osmanniske imperium. Selvom de præcise detaljer om oprindelsen er omdiskuterede, er det bredt accepteret, at lokummet så dagens lys i det 15. eller 16. århundrede.


En populær legende fortæller, at en sultan beordrede sit køkken til at skabe en unik dessert for at tilfredsstille sine konkubiner i haremet. Og voila, lokum blev skabt.


Den traditionelle version af tyrkisk lokum består af sukker, vand, majsstivelse og citronsyre, der koges op og formes til en geléagtig konsistens, før det skæres i tern og rulles i sukker, kokos eller finmalede nødder.


Gennem tiden er der kommet utallige variationer til, inklusive tilsætning af rosevand, appelsinblomstvand eller forskellige nødder som pistacienødder og hasselnødder, hvilket har beriget den kulinariske oplevelse. Og langt de fleste regioner i det nuværende Tyrkiet har deres eget bud på, hvordan lokum bedst skal smage, tilberedes og se ud. Min personlige favorit er fra Safranbolu 🤤.


Lokummets rejse fra de osmanniske paladser til verdenshjørnerne begyndte i det 19. århundrede, da det blev introduceret på det europæiske marked. Det var på verdensudstillinger – særligt i London i 1862 – at lokummet virkelig fangede den europæiske fantasi. Her blev det præsenteret som "Turkish Delight", et navn, som det stadig er kendt under i mange dele af verden.


I Tyrkiet er lokum mere end blot tilfredsstillelse for den søde tand; det er en vigtig del af kulturen og en traditionel gave ved særlige lejligheder, såsom bryllupper, fødsler og religiøse højtider. Det ses som et symbol på gæstfrihed og venskab og serveres ofte sammen med en kop tyrkisk kaffe.


I dag kan tyrkisk lokum findes i en lang række smagskombinationer og med forskellige toppings, der appellerer til moderne smagsløg, samtidig med at traditionen bevares. Fra de store byer i Tyrkiet til specialbutikker rundt omkring i verden fortsætter lokummet med at fortrylle folk med sin unikke tekstur og smag.

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X

​Nyttig adresse:

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

OBS: Læs også
I nødstilfælde: For en sikkerheds skyld

 

© ℗ 2020-2025 by Mit Istanbul DK - Strexen Media, Martin Strecker
 

Få min cirka månedlige nyhedsmail

Sådan... nu vil du modtage en nyhedsmail cirka 1 gang om måneden

bottom of page