top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

Tyrkisk Lokum: En Rejse Gennem Tid og KulturTyrkisk Lokum, - nej ikke det lille skur med en spand og et hjerte skåret i døren - men det der også er kendt som Turkish delight, er en af de mest karakteristiske og elskede søde specialiteter fra Tyrkiet. Gennem århundrede har lokum forsødet tilværelsen for først det Osmanniske hof for derefter at vinde den tyrkiske befolkning smagsløg og til sidst en erobring af verdenen.


Tyrkisk Lokum har sine rødder i det osmanniske imperium. Selvom præcise detaljer om oprindelsen er omdiskuterede, er det bredt accepteret, at lokummet så dagens lys i det 15. eller 16. århundrede.

En populær legende fortæller, at en sultan beordrede sit køkken til at skabe en unik dessert for at tilfredsstille sine konkubiner i haremet. Og voila, lokum blev skabt.Den traditionelle version af tyrkisk lokum består af sukker, vand, majsstivelse og citronsyre, kogt op og formet til en geléagtig konsistens, før det skæres i tern og rulles i sukker, kokos, eller finmalede nødder.


Gennem tiden er der kommet utallige variationer til, inklusiv tilsætning af rosevand, appelsinblomstvand, eller forskellige nødder som pistacienødder og hasselnødder, hvilket har beriget den kulinariske oplevelse. Og langt de fleste regioner i det nuværende Tyrkiet har deres bud på hvordan lokum bede skal smage, tilberedes og se ud. Min personlige favorit er fra Safranbolu 🤤.


Lokummets rejse fra de osmanniske paladser til verdenshjørnerne begyndte i det 19. århundrede, da det blev introduceret til det europæiske marked. Det var på verdensudstillinger - særligt i London i 1862 - at lokummet virkelig fangede den europæiske fantasi. Her blev det præsenteret som "Turkish Delight", et navn, som det stadig er kendt under i mange dele af verden.


I Tyrkiet er lokum mere end blot tilfredsstillelse for den søde tand; det er en vigtig del af kulturen og en traditionel gave ved særlige lejligheder, såsom bryllupper, fødsler og religiøse højtider. Det ses som et symbol på gæstfrihed og venskab og serveres ofte sammen med en kop tyrkisk kaffe.


I dag kan tyrkisk lokum findes i en lang række smagskombinationer og med forskellige toppings, der appellerer til moderne smagsløg, samtidig med at traditionen bevares. Fra de store byer i Tyrkiet til specialbutikker rundt omkring i verden fortsætter lokummet med at fortrylle folk med sin unikke tekstur og smag.


Støt bloggen:


1 kommentar

1 commentaire

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
Noté 5 étoiles sur 5.

En farlig spise 😉😀

J'aime
mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page