Restaureret & genåbnet: Zeyrek Cisternen i Istanbul
- Martin
- 28. feb.
- 2 min læsning
Opdateret: for 5 dage siden

Sådan gemt lidt af vejen – og så alligevel ikke – i Istanbuls evigt fyldte gader og hovedveje finder du en af byens historiske perler: Zeyrek Cisternen, også kendt som Pantokrator Cisternen. video - adgangspris - find Vej - Støt mitistanbul.dk - Lyt til Samtaler fra Istanbul
Zeyrek Sarnıcı (som den hedder på tyrkisk) skiller sig ud fra de fleste cisterner i Istanbul, dels med sin unikke arkitektur, men også fordi den, modsat andre cisterner, der overvejende er underjordiske, faktisk har dele over jordoverfladen. Dette giver et indblik i, hvordan byzantinerne håndterede vandforsyningen. Når det så er sagt, ligger cisternen mere eller mindre indbygget i siden af en dal.
Cisternen var oprindeligt en del af det storslåede Pantokrator-kloster (i dag Zeyrek Moskeen), et af de vigtigste religiøse komplekser i det byzantinske Konstantinopel, der lå (ligger) lidt forskudt på en bakketop over cisternen.
I de sidste cirka 200-300 år, har Zeyrek Cisternen ligget lidt hen i glemsel, skjult bag byens travlhed. Kun en gråbrun murstensmur med en informationstavle foran vidnede om denne del af Konstantinopels historie.
Gennem de sidste par år har nye private ejere sammen med Istanbul Storkommunes IBB Kulturarvsadministration (Miras) knoklet for at restaurere stedet.
Og februar 2025 genåbnede stedet så – ikke som et typisk museum, men som et tehus inde i denne ret store cisterne.
Da jeg i dag, den sidste dag i februar, besøgte stedet, syntes jeg faktisk, at det var hylende morsomt – så totalt gennemført at forene det moderne Istanbul og den relativt nye tyrkiske tekultur med arven fra byzanterne. Så mens jeg nød min te, der er en del af adgangsprisen, kunne jeg ikke lade være med at fnise lidt spændt over denne pudsighed.
Og så er spørgsmålet selvfølgelig: Er stedet værd at besøge?
Både "ja" og "nej".
Hvis du er historieentusiast og allerede er i området, der blandt andet også huser Zeyrek Moskeen og Valens Akvædukt, så tag oplevelsen med og nyd en kop te i disse fantastiske omgivelser – for det er saftsuseme fantastiske omgivelser, noget du ikke vil opleve i Danmark eller mange andre steder i verden.
Adgangsprisen: Da jeg forleden blev informeret om genåbningen, lød adgangsprisen på 50 TL. Senere samme dag hørte jeg 100 TL, og jeg blev bedt om at betale 200 TL. Selv fik jeg dog en god rabat, da jeg fremviste mit akademiker-ID-kort (du får lige et fnis til).
Med i adgangsprisen er der et tulipan-glas skøn, tyrkisk, dejlig varm te, som du kan nyde ved de dertil opsatte, hyggelige borde og stole - i disse imponerende omgivelser..
Find vej: