Çiğ Köfte - stjernen fra det tyrkiske street food - med opskrift
- Martin
- 28. okt. 2024
- 2 min læsning

Indlægget kigger på den tyrkiske vegetabilske, veganske og raw food-venlige çiğ köfte og giver dig en skøn opskrift. Hvad er - moderne udgaver - vegetar/veganer/raw-food venlig - opskrift - støt bloggen
Çiğ Köfte, der udtales "tjij køfte", er en populær og velsmagende vegetarisk ret fra Tyrkiet. Selvom navnet, der betyder "rå kødboller", antyder kød, er den i sin moderne form helt uden. Oprindeligt var den dog en tyrkisk variant af en tatarret.
Çiğ Köfte består af bulgur, krydderier og friske ingredienser, der skaber en kompleks og tilfredsstillende smag, hvilket har gjort den kødfrie version yderst populær.
Flere çiğ köfte-kæder i Tyrkiet eksperimenterer konstant med nye og spændende måder at servere retten på. For et par år siden blev "çiğ köfte tacos" introduceret, og for nylig er "çiğ köfte sushi" kommet på menuen.
Den moderne çiğ köfte er en fantastisk ret for alle, uanset kostvaner. Den er vegetarisk og kan, afhængigt af råvarevalg, også være plantebaseret/vegansk. For tilhængere af raw food er retten, med enkelte små ændringer, et hit.
Nedenfor er en opskrift, som jeg har fået den fra en arbejdskollega og oversat. Opskriften her bruger ikke en Knorr-blanding (jeg fik et par onde øjne og nogle tungesmæld, da jeg spurgte om det ikke bare ville være nemmere).
Og da et par andre kollegaer begyndte at blande sig, stod det hurtigt klart, at der er - surprise surprise - mange måder at lave çiğ köfte på, og mange forskellige krydderier og urter der kan tilsættes, så som 'forårsløg' sagde den ene mens den anden rynkede pande.
Ja ja ja 😅
Du skal bruge:
250 gr fin bulgur
1 stort løg, finthakket
2-3 tomater, finthakket
1 bundt persille, finthakket
1-2 grønne chili-pebre, finthakket (efter smag)
1 spsk spidskommen
1-2 tsk rød peber (eller mere efter smag)
1 tsk mynte
2 spsk tomatpuré
Saften af ½-1 citron (juster efter smag)
2-3 spsk olivenolie
Salt og peber efter smag
Gør sådan:
1. Skyl bulguren grundigt under koldt vand. Lad den derefter trække i koldt vand i ca. 30 minutter, eller indtil den er blød. Afkøl grundigt. Det er vigtigt at bulguren er helt afkølet før du fortsætter.
2. I en stor skål, blandes den afkølede bulgur med løg, tomater, persille, chili, spidskommen, rød peber, mynte, tomatpuré, citronsaft, olivenolie, salt og peber. Bland grundigt med hænderne, indtil alle ingredienser er godt fordelt. Smag til og juster krydderierne efter behov.
3. Form blandingen til smp aflange slags kugler. Det er populært at det er formen fra en 'klemt håndfuld'
4. Server Cig Köfte med salat, yoghurt, måske en krydret dressing (f.eks. en med chili).
Tips og variationer:
For en mere intens smag, kan du lade blandingen trække i køleskabet i mindst 30 minutter før du former dem.
Du kan tilføje andre ingredienser som granatæblekerner eller forskellige typer nødder.
Juster mængden af chili efter din tolerance for stærk mad.
Der findes også en udgave med linser... men det må være til en anden gang :=)