top of page

Tyrkisk pide: Historien og opskriften bag

Opdateret: for 4 dage sidenDen tyrkiske 'pide' er en populær tyrkisk spise, der af mange kaldes for 'tyrkisk pizza' da det sådan helt basisk er fladbrød med toppings. I dette indlæg dykker jeg lidt ned bag delikatessen og finder historien samt nogle af de mange regionale variationer - og så får du også en opskrift.


Traditionen af den tyrkiske pide går langt tilbage i tiden - men århundreders udvikling i både smag og råvarer trends samt lokale traditioner har resulteret i den kæmpe variation der i dag er elsket af både det tyrkiske folk og besøgende fra hele verden.


Oprindeligt blev pide kendt som "padişah", hvilket betyder "kongelig" på tyrkisk, og blev serveret til sultne rejsende og handelsfolk på Karavanvejene, der strakte sig gennem anatolien. Det var et praktisk måltid, og med de mange muligheder for forskellige toppings (fyld), kunne en pide nemt tilfredsstille enhver smag.

De første nedskrevne opskrifter på pide dukkede op i midten af osmaner æraen (1299-1922), hvor de hurtigt fandt vej til rigets paladser og de mere beskedne hjem.

I episode 4 af Samtaler fra Istanbul kommer vi blandt andet ind på emnet om tyrkisk mad og vin. Lyt med!


Toppings blev tilpasset efter region, årstid og personlig smag. Traditionel kunne det være kød, grøntsager, fetaost, æg og forskellige krydderier som oregano og spidskommen.


Populære topping-fyld (og navne)

1. Kiymali Pide: Fyldt med hakket oksekød eller lam, løg, peberfrugter og krydderier. Den er som regel toppet med sesamfrø og serveres ofte med frisk tomat og en yugurt.


2. Peynirli/kaşarlı Pide: En pide er fyldt med forskellige slags ost såsom fetaost eller mozzarella. Den kan også være tilsat friske krydderurter som timian eller persille. Peynirli pide er et populært valg blandt ostelskere. Det er populært at få denne pide med et æg slået ud over pideen.


3. Karisik Pide: Med en blanding af sager som oksekød, æg, ost, grøntsager og urter. Ideel som hovedret for den kødglade spiser.


4. Ispanakli Pide: En blanding af spinat, ost og krydderier. Ispanakli pide er en sundere pide-variant.


5. Sucuklu Pide: Fyldt med sucuk (tyrkisk pølse), løg og ost. Sucuk har en særligt krydret smag, der går godt sammen med f.eks. en cremede ost og løg.


Regionale variationer af Tyrkisk pide

1. Kayseri pide:

Kayseri-pide er den mest gængse pide-variant. Den stammer fra Kayseri regionen i det centrale anatolien. Kendetegnet er den unikke form, der minder om en båd.


2. Antakya pide:

Antakya-pide, også kendt som Hatay-pide, er lavet med en blød dej og fyldt med tykmælk og ost. Antakya-pide er berømt for sin bløde konsistens.


3. Trabzon pide:

Trabzon-pide er en regional favorit fra Sortehavet-regionen i Tyrkiet. Denne variant er kendetegnet ved sin unikke form, hvor den ene kant er foldet indad. Fed- og olietindholdet på en Trabzon pide er generalt højere end andre pideer.


4. Izmir pide:

Izmir-pide er en variant, der typisk findes i Ægæiske region, lavet med en let, luftig dej og fyldt med friske grøntsager og feta ost. Izmir pide er betragtet som en 'sundereø pide.


I dag er tyrkisk pide ikke kun et regionalt fænomen i Tyrkiet, men også en populær ret i mange dele af verden takket være immigranter, der har bragt dem med sig. I Danmark og andre europæiske lande kan man finde tyrkiske restauranter eller gadekøkkener, der serverer pide.


foto:unsplash

Opskrift

Opskriften på pide er faktisk ret nem. Dejens basisingredienser er hvedemel, gær, salt, sukker og vand, der mixes til en blød, elastisk dej, der hviler og hæver i et par timer, rulles ud og formes og toppes med det fyld du lige lyster.


Denne pide skal bages i en varm ovn ved høj temperatur, hvilket giver en sprød skorpe. Serveres varm, skåret i mundrette stykker og med friske grøntsager, urter og eventuelt en yoghurtbaseret dip som f.eks. tzatziki.


- 500 gram hvedemel

- 1 teskefuld salt

- 1 teskefuld sukker

- 1 spiseskefuld tørgær

- 2 spiseskefulde olivenolie

- 300 ml lunkent vand

- Fyld og kydderier: som du nu engang lyster!


Gør sådan:

1. Start med at lave selve dejen. I en stor skål skal du blande mel, salt og sukker sammen. Tilsæt tørgær og rør det hele godt sammen.

2. Tilsæt olivenolie og gradvist lunkent vand til melblandingen. Ælt dejen grundigt, indtil den er blød og elastisk. Du kan bruge en køkkenmaskine med en dejkrog eller ælte i hånden i cirka 10-15 minutter.

3. Dæk skålen med et fugtigt klæde og lad dejen hæve på et lunt sted i cirka 1 time, eller indtil den er fordoblet i størrelse.

4. Imens dejen hæver, kan du forberede topping-fyldet. (Forbered evt kød og grønsager. Rå grønsager og kød vil ikke nå at blive gennemstegt i ovnen!)

5. Når dejen er hævet, skal du tænde ovnen på 200c.

6. Del dejen i mindre portioner og form dem til aflange pide-brød. Brug gerne fingrene til at strække dejen ud og form den til en flad bådform. Lav nogle få indsnit øverst på dejen med en kniv.

7. Placer pide-brødene på en bageplade og forbag dem i ovnen i cirka 5-8 minutter

8. Tag pide-brødene ud af ovnen og tilsæt det fyld du har tilberedt evt med et drys af enten urter eller ost. Tilbage i ovnen i ca. 5-8 minutter.

9. Server pideen mens den stadig er varm og nyd den som en lækker snack eller som en del af hovedretten.


Velbekomme!


Klik & støt bloggen:


1 kommentar

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

Tak for grundig indføring I pide land...en del at udforske lader det til 😉😋

Like

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page