Sådan går du på tyrkisk Meyhane
- Martin
- 7. feb. 2024
- 2 min læsning
Opdateret: 3. apr.

Dette indlæg guider dig i, hvordan du nyder en traditionel tyrkisk Meyhane med autentisk atmosfære, lækre meze, fiskeretter og raki.
den rette Meyhane - meze - hovedretten - dessert - raki - støt mitistanbul.dk - lyt til "Samtaler fra Istanbul" - book en Mit Istanbul Byvandring
Lyt til “Samtaler fra Istanbul” episode 4, hvor der tales om mayhane traditionen.
At træde ind i en tyrkisk meyhane kan for en nordbo, der er vant til en vis ro og orden, føles som at træde ind i et spændende, men måske også let kaotisk univers. En meyhane er kort sagt en tyrkisk "fisk og raki"-restaurant, og er en oplevelse helt i sig selv.
I dette indlæg giver jeg dig et par råd til, hvordan du navigerer i denne verden mad, kultur og raki så du får en oplevelse, du sent vil glemme.
Det første skridt er at finde den rigtige meyhane.
Glem alt om turistfælder og hotelanbefalinger. Spørg i stedet den lokale købmand eller andre lokale. De kender sikkert nogle de skjulte perler, der ikke er turistfælder. Kig efter et sted med en livlig atmosfære og en følelse af autenticitet.
Det behøver ikke at være det mest moderne eller trendy sted; ofte er det de ældre, mere slidte steder med masser af historie og sjæl, der giver den bedste oplevelse.
Når du har fundet det rette sted, er det tid til at kaste dig over meze. Meze er den gastronomiske hovedattraktion i en meyhane, en tyrkisk udgave af tapas. Du bliver præsenteret for et stort udvalg af små retter, der serveres til deling. Vær eventyrlysten og prøv forskellige slags, men vær opmærksom på, at "atom" betyder stærkt! Og husk, der er masser af frisk brød til at dyppe i de lækre salater (i mangel af bedre ord).
Efter meze er det tid til fisk, "balik" på tyrkisk. Tjenerne står klar med anbefalinger. Hvis du ikke er til fisk, er der som regel også alternativer som "köfte" (kødboller) eller "tavuk" (kylling). Vegetarer har det dog ofte lidt sværere, da udvalget er begrænset til salat eller kogte grøntsager.
Til dessert er det ofte kotume at nyde en frugt- eller ostetallerken eller begge dele. Simpelt og lækkert.
Og så er der selvfølgelig raki. Bestil en raki til at ledsage dit måltid, og lær at blande den med vand og is. Tjenerne hjælper gerne. Raki er en stærk drik, så nyd den i et roligt tempo. Et godt tip er at tage en slurk vand for hver slurk raki.
Afiyet olsun!
Alle billederne er fra nogle forskellige Raki aftener i Kadikoy, Istanbul i 2023