top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

Den Tyrkiske Sjæl: Kandil Simidi

Opdateret: 14. jan.
Blandt Tyrkiets mange traditioner findes der et lille, men betydningsfuld bagværk, der lyser op i visse nætter – Kandil Simidi. Denne særlige form for bagværk, der på flere måder kan sammenlignes med de danske "hveder", har en dyb forankring i de tyrkiske religiøse traditioner og gives som gave og nydes under de fem Kandil nætter, som er spredt ud over det islamiske år. Disse nætter er markante, fordi de symboliserer betydningsfulde hændelser i den islamiske religion.


Kandil Simidi er ikke blot en simpel snack, men et stykke af Tyrkiets hjerte. Den har en karakteristisk form, der ligner en mini udgave af den traditionelle Simit. Overflade er ofte strøet med sesamfrø,der er med til at give denne lille kikse-cracker agtige den skønne og lidt unikke smag.


Grundingredienserne i Kandil Simidi er mel, vegetabilsk olie, bagepulver og mahlep, et krydderi udvundet fra kernen af vilde kirsebær, der tilføjer disse Kandil Simidi deres unikke smag.

Efter at dejen er æltet, formes den til de karakteristiske ringe og dyppes først i pekmez (tyrkisk frugtmelasse), dernæst i sesamfrø eller kerner og så bages de.Dette bagværk er ikke bare en fryd for sanserne, men også for sjælen, idet den repræsenterer samvær og deling. Traditionelt samles familier, venner og naboer på Kandil nætterne for at dele Kandil Simidi, mens de reflekterer over de spirituelle aspekter af livet.


Det er bemærkelsesværdigt, at selvom Kandil Simidi er dybt rodfæstet i de islamiske traditioner, nydes de af mennesker på tværs af forskellige trosretninger i Tyrkiet. Hvilket vidner om den universelle appel, som mad kan have, og hvordan traditionelle retter kan bygge bro mellem forskellige kulturer og trosretninger.


På dagene forud for en Kandil nat, vil du ofte se boder på gader og stræder sælge æsker med Kandil Simidi. Det er ikke unormalt at købe æsker og give dem til venner og familie.


 mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page