Det er tidlig morgen og du er ude og gå en morgentur gennem morgentravle gader i Istanbul. Duften af friskbagt brød møder dig og i bedste tegneserie stil, stikker du næsen op i duftskyen og blindt bliver ledt hen til kilden: Det er duften af friskbagt Simit, den tyrkiske bagel.
I al sin simpelhel er limit egentligt 'bare' en brødring med sesam. Men Simit er meget mere end bare en simpel brødring.
Dets oprindelse kan spores tilbage til det Osmannerriget, hvor brødringen var en populær spise fra almindelige borgere til sultaner.
Simit er i gennem tiderne blevet omtalt i litteraturen som et symbol på både velstand og held, hvilket, om noget, understreger brødringens betydning i den tyrkiske kultur og for den tyrkiske selvforståelse.
Traditionelt bliver simit lavet af en simpel dej, der består af mel, vand, gær og salt. Dejen formes til tynde ringer der snos sammen til en ring, der så dyppes i vand og og sesamfrø og bages i en stenovn, indtil den får en gylden og sprød skorpe. Sesamfrøene giver ikke kun en nøddeagtig smag, men også en knasende tekstur, der gør Simit uimodståelig.
Fotos: unsplash
Simit sælges ofte på gadehjørner og i små boder af sælgere, der bærer dem på store bakker eller hænger dem på stative, og som er blevet en uundværlig del af mange tyrkeres daglige liv.
En Simit serveres typisk til morgenmad sammen med tyrkisk te, ost, oliven, agurk og tomat, men det kan også nydes som en snack til enhver tid på dagen. Eller fodre mågerne fra færgen mens du krydser Bosporus Strædet (hvilket i øvrigt ikke er tilladt... men finder sted alligevel).
Traditionen med at spise Simit er også social. Brødringen deles ofte mellem venner og familie, ledsaget af samtaler og latter. I den forstand er Simit ikke kun en kulinarisk tradition, men også et symbol på fællesskab og gæstfrihed.
Simit har også fundet vej ud over Tyrkiets grænser og er blevet populær i forskellige dele af verden. Det er blevet tilpasset forskellige lokale smage, men essensen af dette lækre, ringformede brød forbliver den samme.
I dag er Simit mere end bare en del af det tyrkiske køkken; det er en levende tradition, der fortsætter med at binde mennesker sammen. Det er et enkelt stykke brød, der bærer en rig historie og fejrer hverdagens glæder.
Næste gang du sætter tænderne i en Simit, så tænk på de mange hænder, der gennem tiden har formet disse ringe, og de mennesker, der har delt dem i solidaritet, kærlighed og venskab.
Simit er ikke kun en del af Tyrkiets kulinariske arv, det er en hyldest til den menneskelige ånd og fællesskabets kraft - Simit er del af Den Tyrkiske Sjæl.
I serien "Den Tyrkiske Sjæl" vil jeg her på mitistanbul.dk fokusere på den tyrkiske kultur og kulturelle selvforståelse. Det moderne Tyrkiet er en kompleks størrelse, og jeg vil sikkert ikke få vendt og beskrevet alle sten. Denne serie af indlæg skal ses som mit kærlighedsbrev til Tyrkiet og dets mange folkeslag... og forhåbentligt inspirere læseren til selv at dykke yderligere ned og gå på udforskning i Tyrkiet. /Martin
Simit Forever 🙏😉