top of page

Den Tyrkiske Sjæl: Brødringen Simit

  • Forfatters billede: Martin
    Martin
  • 6. jan. 2024
  • 2 min læsning

Opdateret: 11. maj


En hånd holder en sesamkringel foran en udendørs markedsplads. Sløret baggrund med mennesker og en rød-hvid stribet vogn. Rustik og livlig stemning.
Foto: stock

Indlægget beskriver den tyrkiske brødring Simit og kigger på historien og traditionerne bag. vær med til at støtte mitistanbul.dk - lyt til "Samtaler fra Istanbul" -  facebook - instagram - bluesky


Det er tidlig morgen, og du er ude at gå en morgentur gennem Istanbuls morgentravle gader. Duften af friskbagt brød møder dig, og i bedste tegneseriestil stikker du næsen op i duftskyen og bliver blindt ledt hen til kilden: Det er duften af friskbagt simit, den tyrkiske bagel.


I al sin simpelhed er simit egentlig 'bare' en brødring med sesam. Men simit er meget mere end bare en simpel brødring.


Dens oprindelse kan spores tilbage til det Osmanniske Rige, hvor brødringen var en populær spise for alt fra almindelige borgere til sultaner.


Simit er gennem tiderne blevet omtalt i litteraturen som et symbol på både velstand og held, hvilket understreger brødringens betydning i den tyrkiske kultur og for den tyrkiske selvforståelse.

Traditionelt bliver simit lavet af en simpel dej, der består af mel, vand, gær og salt. Dejen formes til tynde ringe, der snos sammen til én ring, som derefter dyppes i vand og sesamfrø og bages i en stenovn, indtil den får en gylden og sprød skorpe. Sesamfrøene giver ikke kun en nøddeagtig smag, men også en knasende tekstur, der gør simit uimodståelig.

Simit sælges ofte på gadehjørner fra små vogne eller af sælgere, der bærer dem på store bakker over hovedet eller hænger dem på stativer.


En simit serveres typisk til morgenmad sammen med tyrkisk te, ost, oliven, agurk og tomat, men den kan også nydes som en snack når som helst på dagen – eller til at fodre mågerne fra færgen, mens du krydser Bosporusstrædet (hvilket i øvrigt ikke er tilladt... men sker alligevel).


Traditionen med at spise simit er også social. Brødringen deles ofte mellem venner og familie, ledsaget af samtaler og latter. Ligesom det heller ikke er unormalt, at hvis din taxachauffør sidder og spiser en simit, vil han tilbyde dig en bid…

I den forstand er simit ikke kun en madtradition, men også et symbol på fællesskab og gæstfrihed.


Simit har også fundet vej ud over Tyrkiets grænser og er blevet populær i forskellige dele af verden. Den er blevet tilpasset forskellige lokale smage, men essensen af dette lækre, ringformede brød forbliver den samme.

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

bottom of page