Menemen: Scrambled æg på tyrkisk
- Martin
- 23. aug. 2024
- 2 min læsning
Opdateret: 23. feb.

Dette indlæg handler om Menemen, klassisk tyrkisk morgenmad med tomater, peberfrugter og æg.
Hvad er Menemen Feta, pølse eller pocheret Nem opskrift Du skal bruge Gør sådan - Vær med til at støtte mitistanbul.dk - Lyt til Samtaler fra Istanbul - Book en Mit Istanbul Byvandring
Mange vil hævde, at morgenmaden er dagens vigtigste måltid. I Tyrkiet er der en særlig forkærlighed for morgenmad, og en af de mest populære retter er Menemen.
Menemen kan bedst beskrives som tyrkisk røræg med masser af tomat, peberfrugt og krydderier.
Jeg har bemærket, at en del caféer i Istanbul kalder Menemen for "Turkish omelet", hvilket jeg ikke mener er korrekt.
Menemen og morgenmad hører sammen som "Gøg og Gokke"... dog er det ikke slapstick-komedie, men derimod tomater, grøn peber, løg og selvfølgelig æg, der spiller hovedrollen. Jeg skrev "løg", da det er den version, jeg selv foretrækker, men løg eller ej, er en helt anden diskussion.
Personligt kan jeg godt lide Menemen med beyaz peynir (fetaost), som jeg enten drysser over eller har i skiver på tallerknen ved siden af.
Det er ikke unormalt at tilføje sucuk (Tyrkisk spegepølse) til Menemen, men da vi ikke spiser kød herhjemme, vil jeg undlade at give tips i den retning.
Der findes også varianter, hvor æggene slås ud direkte i tomatblandingen, hvilket resulterer i en mere pocheret æg end røræg. Det er dog ikke den version vi selv laver.
Opskrift på Menemen
Her er en opskrift på Menemen, som vi laver den herhjemme i Istanbul. Det tager kun 15-20 minutter og kræver få ingredienser.
Du skal bruge:
2-3 store tomater
1-2 grønne peberfrugter (gerne tyrkiske, som er tynde og aflange)
1 løg
2-4 æg
Salt og peber efter smag
Eventuelt pul biber (røde peberflager) for ekstra smag
Sådan gør du:
Hak eller riv tomaterne, og skær peberfrugterne og løget i små tern. Herhjemme skærer vi tomater, løg og peberfrugter i grove tern og bruger en stavblender til at lave en grov sovs.
Sauter tomatblandingen: Hæld tomatblandingen på en pande, og lad den simre i 5-8 minutter, indtil en del af væsken er fordampet. Tilsæt salt.
Tilsæt æggene: Slå æggene direkte ud på panden, og rør forsigtigt rundt med en spatel, så de blander sig med tomatblandingen og krydderierne. Lad det simre, indtil æggene er gennemtilberedte.
Servering: Tag panden af varmen. Server Menemen varm med frisk eller ristet brød og masser af pul biber.
Afiyet olsun!
Støt bloggen.... klik og læg lidt drikkepenge
