top of page

Afslutningen på Ramadanen: Ramazan BayramıEid-ul-Fitr, eller "Ramazan Bayramı" som det kaldes i Tyrkiet, er en af de mest betydningsfulde og hjertevarme tider for tyrkere overalt. Festdagene følger efter Ramadanen, muslimernes hellige fastemåned, og er en tid fyldt med glæde og samvær. I Tyrkiet, hvor traditioner sættes højt, er Eid-ul-Fitr ikke kun en religiøs højtid men også en kulturel begivenhed, der bringer familie og venner sammen.


I Tyrkiet starter forberedelserne til Eid-ul-Fitr flere dage før. Hjemmene bliver gjort renemens mændende står i kø hos barberen. Det er særligt børnene, der ser frem til Eid, da en af de mange traditioner er, at de modtager gaver eller penge, kendt som "bayram harçlığı".Mange tyrkere benytter også Eid til at besøge deres afdødes grave, gøre dem i pn stand og bede og mindes dem der ikke er blandt dem længere.


Eid-morgenen - den første morgen efter Ramadanen, begynder med Eid-bønnen, som afholdes i moskeer og på åbne pladser over hele landet. Dette er et spektakulært syn, hvor folk samles i et fællesskab af tro og håb. Efter bønnen udveksler folk hilsner og ønsker hinanden en "Mutlu Bayramlar"eller "Iyi Bayramlar" (Glædelig Eid).


Det tyrkisk køkken spiller en central rolle i Eid-fejringen, og de kulinariske traditioner er rige og varierede. Familier samles omkring store måltider, der starter med en morgenmad, som typisk inkluderer "bayram pidesi", en særlig type brød, der kun bages under Eid. Gennem dagen tilbydes der et sandt overflødighedshorn af retter, hvoraf mange, som "baklava" og "kadayıf", er søde deserter, der reflekterer den tyrkiske glæde ved festligheder.


Eid-ul-Fitr i Tyrkiet er en levende påmindelse om kulturens og traditionernes betydning i at forme vores fejringer. Det er en tid, der transcenderer det rent religiøse og bliver til en national manifestation af fællesskab, deling og glæde. Uanset tro bringer Ramazan Bayramı folk sammen i en ånd af universel broderskab og minder os alle om værdien af at dele og være sammen. I Tyrkiet er Eid ikke bare en fest; det er et udtryk for nationens sjæl og hjerte.

Iyi Bayramlar

Støt bloggen....


1 kommentar

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

Iyi Bayramlar.. 🍀❤️

Like

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page