top of page

Şalgam: en tyrkisk læskedrik + opskriftHar du undret dig over den mørke drik, som tyrkerne lapper i sig, mens de står og gnasker på en Çiğ köfte dürüm, Kokoreç eller en Balik ekmek? Så skal du læse med i dette indlæg, hvor jeg beskriver dette alternativ til yoghurtdrikken Ayran. Kære læsere, mød Şalgam.


Şalgam er en af Tyrkiets mest specielle drikkevarer, som byder på en øhm... særlig smagsoplevelse. Denne dybrøde drik, som egentlig stammer fra Adana-regionen i det sydlige Tyrkiet, er nemlig både syrlig, en smule krydret og, ifølge dem der elsker Şalgam, er det både en forfriskende og læskende drik…


Şalgam har boret nogle dybe rødder i den tyrkiske kulturforståelse. Oprindeligt udviklet som en måde at bevare grøntsager på, har den siden udviklet sig til en populær ledsager til mange tyrkiske retter. Det rygtes, at Şalgam ikke er osmannisk, men blev skabt for et par hundrede år siden af armenske og arabiske indbyggere i Adana, som kombinerede deres traditionelle konserveringsmetoder med de lokale råvarer.


Udover en noget unik smag er Şalgam også kendt for at have sundhedsmæssige fordele (det skal nok passe, men det tør jeg altså ikke lægge hovedet på blokken for).

Den fermenterede drik skulle være rig på probiotika, som er gavnlige for fordøjelsen, samt indeholde en lang række vitaminer og mineraler fra de fermenterede grøntsager, herunder C-vitamin, kalium og jern.
Sådan Laver Du Din Egen Şalgam

Selvom Şalgam kan købes færdiglavet i alle supermarkeder i Tyrkiet, er det også muligt at lave den selv derhjemme. Selv synes jeg at şalgam smager rædsomt… men skulle du nu have fået lyst og mod til at brygge der hjemme, får du her nedenfor en grundlæggende opskrift:


Klik & støt bloggen:


Du skal bruge:

  • 1 kg sorte gulerødder (kan erstattes med almindelige gulerødder, hvis de sorte ikke er tilgængelige)

  • 1 stor rødbede

  • 1 liter vand

  • 2 spsk salt

  • 1 tsk cayennepeber (valgfrit)

  • 1 skive surdejsbrød


Sådan gør du:

1. Forbered grøntsagerne: Skræl og skær de sorte gulerødder og rødbeden i mindre stykker.

2. Saltvand: Opløs saltet i vandet.

3. Fermentering: Placer grøntsagerne i en stor glasbeholder. Hæld saltvandet over grøntsagerne, indtil de er helt dækket. Tilsæt cayennepeber efter smag.

4. Surdejsbrød: Læg en skive surdejsbrød ovenpå grøntsagerne. Dette hjælper med fermenteringsprocessen.

5. Ventetid: Dæk beholderen med et klæde og lad den stå ved stuetemperatur i 5-7 dage. Smag på væsken dagligt for at sikre, at den udvikler den ønskede smag.

6. Opbevaring: Når Şalgam har opnået den ønskede smag, fjern brødet og opbevar drikken i køleskabet. Den kan holde sig i op til en måned.


Afiyet Olsun....

1 kommentar

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

Tak for den gennemgang...har ikke prøvet/vovet den endnu...men skal selvfølgelig prøves 👍😉

Like

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page