top of page

Tyrkiet: Efterår uden lockdown i vente… virkelighed eller drøm?

I takt med at den tyrkiske vaccineudrulning kører på fuld kraft og de tyrkiske uddannelsesinstitutioner genåbner nærmest helt som normalt skønt de seneste 6 uger har set det daglige antal af corona-smittede personer nærmest eksplodere, så lover sundhedsministeren ‘ingen nedlukning vente’ og varsler restriktioner for u-vaccinerede.

Den tyrkiske præsident annoncerede forleden dag om corona-stramninger ved besøg i biograf, shopping centre, idrætsanlæg mv. samt benyttelse af al offentlig transport. Kort sagt går stramningerne ud på, at hvis man ikke er færdigvaccineret fra den 6. september – skal man via HES-koden dokumentere en negativ PCR test på max 48 timer gammel.

Samme stramning gælder også for gymnasieelever samt studerende på universitetet – og i de mindre skoleår, er det forældrenes vaccinestatus vaccine eller 48 timer gamle PCR test der gør sig gældende om børn og unge kan modtage undervisning.

Stramningerne har fået en relativ stor procentdel af de godt 20 millioner uvaccinerede voksne borgere i landet til at protestere på de sociale medier. Hele 300.000 gange over 2 dage, blev hashtagget “PcrDayatmasıDurdurulsun” (Stop PCR tvang) brugt af tyrkiske twitter brugere.

Risiko-kort jvf den del af den voksne (18+) befolkning der per den 23. august 2021 har fået første vaccinestik

De tyrkiske myndigheder har omlagt deres struktur for hvordan deres farvekoder virker. Hvor det før var incidenstallet af COVID-19 smittede der afgjorde en provins’ katastrofefarve – er det nu procentdelen af vaccinerede borgere over 18 år der afgør ‘risikofaren’ for den enkelte provins – og det er første stik, ikke færdigvaccineret!

I denne forståelse ligger Antalya, Mugla og Izmir i den blå gruppe (lav risiko) mens Istanbul er gul og der med ‘middel-risiko’ – dog kun under 2% fra lavrisiko-farvekoden.

Men antallet af smittede stiger en del og falder en smule. I skrivende stund er der officielt 450.000 personer sygemeldte med covid-19 virus og antallet af COVID-19 relaterede dødsfald er steget med 43% fra forrige uge – og er nu på over 230.

For nogle uger siden kunne de danske myndigheder fortælle at danske turister til Tyrkiet udgjorde den største gruppe af smittede danskere på udlandsrejse. Og selvom det er et lovkrav. henstiller de danske myndigheder, at man ikke hopper på flyet hjem uden en negativ PCR test – for lige at være hel sikker. Læs: En Kold Corona take-away, lütfen

Og nu spreder panikken sig langsomt, for med de stigende smitte-tal, Tysklands nedgradering af Tyrkiet til et ‘rød’ og de tyrkiske uddannelsesinstitutioners forestående genåbning – hvad vil der ske?

Det er svært at svare på. Jeg mener ikke at man skal opgive sine ferieplaner, hvis man ellers er færdigvaccineret – og jeg mener heller ikke at man bør gå i panik, det hjælper faktisk aldrig. Men husk på disse meget få og simple tip:

  1. Bær mundbind korrekt overalt i det offentlige rum

  2. Hyppig håndhygiejne og afsprit hænderne jævnligt.

  3. Hold afstand – det kan være svært i Tyrkiet, hvilket gør mundbindet endnu mere væsentligt.

  4. Undgå brugen af kontanter.

alle tal og statistikker regeret og benyttet i dette indlæg er via officielle tal fra de relevante ministerier.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page