Den tyrkiske mindsteløn er netop blevet hævet med 30% og lander nu på 22.104 TL, hvilket svarer til knapt 4.500 kr. på nuværende tidspunkt (beløbet vil være gældende for hele 2025).
Denne stigning kommer i en tid, hvor den officielle inflation er oplyst til at være 48%. Dog mener mange tyrkere, at dette tal ikke afspejler den reelle økonomiske virkelighed i landet. Ifølge den seneste opgørelse fra fagbevægelserne er fattigdomsgrænsen på 71.000 TL for en familie med to voksne og to skolesøgende børn i en lejet lejlighed i Istanbul mens sultegrænsen er på 21.000TL.
Desuden tjener knapt 46% af den arbejdende befolkning i Tyrkiet mindsteløn, ifølge fagbevægelsen DISK.
Oppositionen, ledet af CHP, har skærpet den økonomiske retorik mod regeringen og stiller spørgsmålstegn ved præsidentens prioriteringer. De kritiserer blandt andet, at præsidenten har en person ansat til at bære sin redekam og rejser til NATO-møder med fem fly fyldt med familien, garderobe, biler og personale, mens mange tyrkere kæmper for at have råd til en sund og varieret kost
Kritikken peger dog især mod Ankara og regeringens såkaldte "skoæske finanspolitik", som mange mener har været ineffektiv i at håndtere landets økonomiske udfordringer, men som i stedet i bedste osmanniske stil har sørget for deres egne interesser.
Den tyrkiske regering har (igen) meddelt, at den vil holde et skarpt øje med 'voldsomme prisstigninger', hvorefter regeringen selv hæver afgifter, skatter og priser på eksempelvis energi med op mod 80% (jvf. prisen i januar 2024
Selv vil jeg spørge de supermarkeder og forretninger der nu beder om forståelse for prisstigninger, at hvis minimumslønnen tvinger supermarkedets priser i vejret, hvorfor sænkes priserne så ikke i takt med indførelsen af selvbetjeningskasserne?
Modsat Danmark, hvor det er arbejdsmarkedets parter, der forhandler løn og vilkår, er det i Tyrkiet regeringen, der fastsætter mindstelønnen og andre rammer for lønmodtagerne. Selvom regeringen inviterer repræsentanter fra fagbevægelsen til møder, har disse repræsentanter ingen reel indflydelse på den endelige beslutning om lønniveauet.
Opdatering 26/12 2024:
Fagbevægelsens repræsentanter, TÜRK-İŞ, meddelt, at de fremover ikke længere ønsker at deltage i mindstelønskommissionen. TÜRK-İŞ forklarer at kommissionen ikke lytter til fagbevægelsens argumenter, og at mindstelønnen allerede fra dag ét er fastlagt af 'paladset'.
(Kilder: a-m.com.tr, birgun, Duvar m.fl)
Comments