top of page

Konsulatet i Istanbul

- Det Danske General Konsulat, Istanbul:

Tel +90 (212)359 1900 

- tyrkiet.um.dk

 

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.Dit login kan også bruges på mobil-appen

Safranbolu, et historisk vidunder i Tyrkiet

Opdateret: 16. okt. 2023


I dette indlæg her på Mit Istanbul DK vil jeg tage på en rejse gennem historien og ind i hjertet af byen Safranbolu, byen hvor min kæreste kommer fra og som jeg selv elsker at besøge. Safranbolu ligger cirka 3.5 time i bil fra Istanbul og vil selv kalde sig for en by i Sortehavsregionen.


Safranbolus historie går tilbage til oldtiden, hvor den blev et vigtigt handelscenter langs Silkevejen. Byen blev grundlagt af den frygiske civilisation (1200 - 674 f.kr) og var indflydelsesrig under både de persiske og romerske perioder. I løbet af middelalderen blev Safranbolu en populær handelsby på grund af sin strategiske beliggenhed og en voksende silkeproduktion i området.


Byen fik sit navn fra safrankrydderiet, som er blevet dyrket i området gennem århundreder. Safranbolus safranrødder har været eftertragtede i hele Europa og har tilføjet en ekstra dimension til byens økonomiske betydning. Safranhandlen blomstrede og udgjorde en vigtig indtægtskilde for indbyggerne i Safranbolu.


Under det osmanniske rige blev byen etableret som en vigtig handelsby og dens unikke arkitektur udviklet. Karakteristiske træhuse med overdådige udskæringer og balkoner blev bygget som en fortsættelse af den traditionelle ottomanske byggestil. Disse huse blev kendetegn på Safranbolus velstand, og kan ses den dag i dan i byens velbevarede historiske centrum, kendt som "Safranbolu's gamle bydel" og er påtaget påUNESCOs verdensarvsliste.Når man vandrer gennem de brostensbelagte smågader og gyder, kan man beundre den velbevarede arkitektur der skaber en autentisk atmosfære af fortidens storhed.Safranbolu var også et vigtigt centrum for håndværk og kunst i det osmanniske rige. Byens skoler og workshops trak dygtige håndværkere inden for forskellige fagområder. Safranbolus befolkning var kendt for deres dygtighed inden for træskæring, keramikproduktion, tekstil- og sølvarbejde. Disse traditioner og færdigheder er blevet bevaret og kan stadig ses i dagens lokale håndværksprodukter.


Besøger man Safranbolu vil man lægge mærke til, at byen er som et stort friluftsmuseum - jeg tænker lidt på Den Gamle By i Aarhus, hvor de smukke historiske bygninger åbner vinduet til fortiden.


Udover selve byen er der i bjergene omrking masser af aktiviteter der er værd at besøge som Krystalterassen, det omvendte hus, glidebaner og meget mere.


Videoer & fotos brugt i indlægget: Martin Mit Istanbul DK, Martin Dufke og Mehmet S

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

Spændende.... Tak ♥️

Like
mitistanbul-logo-2023.png
bottom of page