top of page

Den Tyrkiske Sjæl: Serpme kahvaltı

Opdateret: 1. maj


Morgenmad i Camilla Tower I Istanbul
Serpme kahvaltı i Çamlıca Tårnet i Istanbul, Foto: Martin /mitistanbul.dk

Overalt I Tyrkiet er morgenmaden – kahvaltı – ikke bare det første måltid på dagen; det er en fejring af livet og kulturen. Blandt de mange måder at nyde denne vigtige del af dagen på står serpme kahvaltı frem som en levende tradition, der kombinerer historie, rigelige ingredienser og en dybfølt tradition for samvær - og står for mange familier som et samlingspunt lørdag eller søndag morgen.


Serpme kahvaltı, som direkte oversættes til "blandet morgenmad", stammer fra det osmanniske rige, fra en tid, hvor overdådige morgenmåltider blev serveret for at vise generøsitet og velstand.Konceptet udviklede sig gennem tiderne og har bevaret sin plads i det tyrkiske samfund og som handler om meget mere end bare mad. Det er også her man slapper af, reflekterer og nyder venner og familiens selskab. Det er ikke ualmindeligt at bruge flere timer på at nyde serpme kahvaltı, især i weekenderne eller på helligdage.


Det, der gør serpme kahvaltı unikt, er bordets mangfoldighed der både er domineret af årstidens samt lokale ingredienser og traditioner.Et typisk serpme kahvaltı bord omfatter:

- Friskbagt brød som simit og pide

- En vifte af oster, herunder forskellige former for både peynir (feta/hvide oste) og kaşar (tyrkiske gouda oste).

- Oliven, grønne og sorte, ofte marinerede i olivenolie og krydderier

- Tomater, agurker og grønne peberfrugter, frisk skåret for at tilføre friskhed

- Æggeretter som menemen (Tyrkisk scrambled æg) eller sucuklu yumurta (æg med tyrkisk pølse)

- Honning og kaymak (tyk frisk fløde) samt hjemmelavede marmelader

- Tyrkisk te eller kaffe


Fotos: Martin, mitistanbul.dk


Mens traditionerne holdes i hævd, har moderne variationer og tilføjelser også fundet vej til serpme kahvaltı bordet, herunder veganske og vegetariske alternativer, der afspejler Tyrkiets voksende diversitet og nutidens sundhedstrends.


Serpme kahvaltı er ikke bare en morgenmad - det er en kulturel institution, en kulinarisk oplevelse og en fejring af fællesskabet. Uanset om du besøger Tyrkiet eller ønsker at genskabe magien i dit eget køkken, er serpme kahvaltı et pragtfuldt vindue til den tyrkiske sjæl, der er rig på historie, smag og samvær.


Klik & støt bloggen:


 

I serien "Den Tyrkiske Sjæl" på mitistanbul.dk fokusere på den tyrkiske kultur og kulturelle selvforståelse. Det moderne Tyrkiet er en kompleks størrelse, og jeg vil sikkert ikke få vendt og beskrevet alle sten. Denne serie af indlæg skal ses som mit kærlighedsbrev til Tyrkiet og dets kulturer... og forhåbentligt inspirere læseren til selv at dykke yderligere ned og gå på udforskning i Tyrkiet. /Martin
1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

Tak for 🥘🥯 🌶️🍅🥒fristende...

Like

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page