top of page

Istanbul: Oplevelser for familier, børn og unge

Opdateret: 7. mar.


Panorama 1453

At tage på storbyferie med børnog unge teenagere kræver alt lige fra en pæn ferieopsparing til blæksprutte arme, og her er Istanbul er heller ingen undtagelse. I dette indlæg tager jeg et kig på de muligheder der for at få god oplevelse for hele familien i megabyen.


Museum

Mange børn og unge synes ikke at det er super fedt at besøge det ene museum efter det andet, og forståeligt nok for ofte har de unge ikke den nødvendige rygsæk af baggrundsviden og livserfarring der er med til at perspektivere et museumsbesøg og nyde indholdet af de mange forskellige glasmontre.

Men der er også museer af den mere levende og historiefortællende art.At tage på et historisk museum med børn, kræver at man som forælder selv har sat sig ind i hvad museet byder på, og kan forklare børnene hvad det er de kan komme til opleve på det pågældende museum - og selvfølgeligt det alt afgørende: at det skete for mange mange år siden... eller måske bare dengang da farfar var ung.

Tal med børnene om det de ser, vær med til at sætte det de ser, ind i det at du som forælder har fortalt dem om.

Lad børnene og de unge digte og lave en historie og jeg tør væde på, at dette kunne blive storbyferien til Istanbuls højdepunkt.


Panorama 1453 er et museum dedikeret til Osmanernes erobring af Konstantinopel. Museet ligger nogenlunde hvor Osmanerne brød gennem Konstantinopels bymur i den nuværende Topkapi Park i Zeytinburnu bydel på den europæiske side af Istanbul.

Det er i særdeleshed den sidste del af museet der er spændende. Det er nemlig her at den levende historie kommer til udtryk - den del hvor børn såvel som os voksne kan se, høre, lugte og opleve belejringen. Det er her du vil opleve genskabninger af kanoner, kugler og figurer af soldater. Lyden af råb, eksplosioner og selvfølgelig den Osmanske krigsmusik der som en lille side historie havde til formål af drive fjenden til vanvid.

Vandparker

I Istanbul har vi en lang stribe af vandparker. De to største ligger i hver sin ende af Istanbul henholdsvis i Bahcesehir (europæiske side) og i Tuzla (asiatiske side). I Bahcesehir ligger Aqua Club Dolphin, der et noget ældre vandland det mere moderne Marina Aquapark Waterland ligger i Tuzla. Mens forældrene ligger og daser på en sol-seng med lidt at drikke i glasset, kan ungerne drøne sig selv trætte på de mange store og mindre vandruchebaner eller plaske rundt i et af de mange bassiner der er i begge vandparker.


Vialand Temapark

Istanbul kan også byde på en kæmpe tivoli-park, sådan af de helt store. Vialand Temapark byder på en lang række af kørende forlystelser og minder om en blanding af Tivoli og BonBon Land. Her både underholdning for de mindste børn og de større børn. Udover de kørende forlystelser byder Viapark også på en række særskilte aktiviteter som parkour og en jungle - der dog kræver en særskilt billet. Du skal være opmærksom på, at der er særskilte billetpriser for udlandske besøgende. Vialand Temapark ligger på den europæiske side i Istanbul bydelen Eyüp.

Akvarier

Er du på udkig efter en verden under havets overflade, så kan Istanbul også byde på en række akvarier. Det største og mest populære ligger på den europæiske side i bydelen Florya. Her finder du Istanbul Akvaryum. Med glastunnel og kæmpe akvarier hvor alt lige fra hajer til søanemoner kan opleves. Istanbul Akvaryum er blandt verdens bedste akvarier, så jeg vil klart hive en halv dag ud af kalenderen til en tur under vandet.

Sea Life er et andet af byens akvarier. Ligesom Istanbul Akvaryum ligger dette også på den europæiske side af Istanbul. Akvariet er ikke lige så stort og omfattende som Istanbul Akvaryum - men det betyder ikke at der ikke er masser af oplevelser at få sig. Glastunneller og masser af spændende universer fra verdenen under havets overflade.


Madame Tussauds Det er altid spændende at møde sine idoler og få sig en selfie, uanset om det er fra sportens-, underholdningens-, eller historiensverden. Voksfigurerne tæller alt lige fra Shrek over Madonna til Atatürk. Det er selvfølgeligt også muligt i Istanbuls Madame Tussauds voksmuseum der ligger midt på Istiklal Cd. på den europæiske side af Istanbul.

Til de mindre børn Hvad med oplevelser for de mindre børn, dem under 11 år? Jo da, Istanbul kan også byde på oplevelser for den aldersgruppe. Her lister jeg et par af de mere populære oplevelser op der konkret er målrettet denne aldersgruppe:

Miniatürk Ja, du har sikkert hørt om det, og har du mindre børn med på storbyferien, så er dette en god idé. Du oplever en masse Tyrkiske monumenter og bygninger i mini-udgaver anlagt i en have som på en måde danner Tyrkiet. Ud over mini-udgaverne er der også et tog rundt i parken og de populære 3D helikopterture. Miniatürk ligger på den europæiske side af Istanbul, ned mod Det Gyldne Horn i bydelen Beyoğlu.

Legoland

Legoland Discovery Istanbul kan minde lidt om en eksplosion af legoklodser blandet med en hel del Experimentarium i København, et par håndfulde Mini-Disney og et par håndfulde Miniatürk. Legoland Discovery byder på legepladser, workshops og masser af sjov. Stedet er henvendt til børn under 12 år, der uden tvivl vil få sig én på opleveren. Legoland Discovery ligger på europæiske side i indkøbscenteret Forum Istanbul i bydelen Bayrampaşa - ligger i øvrigt ved siden af Sea Life akvariet.

Af andre sjove oplevelser er at tage turen i svævebane hen over den store Maska Park på den europæiske side. Er oplevelse der ikke kræver meget andet end en spadseretur og et Istanbul Kart (rejsekort). Du kan eventuelt slå turen sammen med en picnic i parken.

Du skal gøre dig klart, at der er forskellige billetpriser for personer med tyrkisk ID og personer uden. Ligesom der kan i vandparkerne være forskellig pris for mænd og kvinder. Alle steder kan have hverdags og weekendspriser.Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

For at bedømme & kommentere indlæg her på Mit Istanbul DK skal du tilmelde dig siden, det gør du super hurtigt og nemt med en email eller din Facebook-konto.

  • Facebook
  • Instagram
  • Threads
  • X
bottom of page